Περιοδοντολογία

Τί ακριβώς είναι η Περιοδοντίτιδα?

Ο όρος «περιοδόντιο» αναφέρεται στα ούλα και στο οστό (κόκκαλο) που υπάρχει γύρω από τα δόντια. Η Περιοδοντίτιδα ή Περιοδοντική νόσος αποτελεί την χρόνια φλεγμονώδη απάντηση του αργανισμού μας στα μικρόβια που υπάρχουν γύρω από τα δόντια και έχουν παρεισφρύσει κάτω από τα ούλα. Τα μικρόβια με την παρουσία τους ερεθίζουν τα ούλα και στη συνέχεια προκαλούν την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, η οποία με τη σειρά της μπορει να οδηγήσει στην καταστροφή των ούλων και του οστού που στηρίζει και συγκρατεί τα δόντια στην θέση τους.

Αν η Περιοδοντίτιδα δεν θεραπευθεί, θα οδηγήσει τις περισσότερες φορές στην απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Ωστόσο, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι πολλές έρευνες έχουν βρει σημαντικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην Περιοδοντίτιδα και άλλες νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον καρκίνο κ.α. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι έγκυες που πάσχουν από Περιοδοντίτιδα κινδυνεύουν να έχουν πρόωρο τοκετό ή ακόμη να γεννήσουν ελλειποβαρή μωρά.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον Περιοδοντολόγο?

Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα συμπτώμτα της περιοδοντίτιδας, όπως κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα, ούλα που έχουν αρχίσει να υποχωρούν (receding gums), αιμορραγία όταν βουρτσίζετε, άσχημη αναπονοή ή αν ακόμα αισθάνεστε ότι τα δόντα σας έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν Περιοδοντολόγο.

Ο Περιοδοντολόγος είναι ένας οδοντίατρος που έχει εξειδικευθεί στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της Περιοδοντίτιδας καθώς και σε όλες εκείνες τις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τα ούλα και το οστό των γνάθων, όπως η διόρθωση υφιζήσεων στα ούλα ή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, ο Περιοδντολόγος θα αξιολογήσει το ιατρικό και οδοντιατρικό σας ιστορικό καθώς κάποιες παθήσεις αλλά και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ούλων σας. Θα εξετάσει τα ούλα σας για να διαπιστώσει την έκταση και την βαρύτητα της φλεγμονής ενώ με την βοήθεια ακτινογραφιών θα αξιολογήσει τη θέση του υφιστάμενου οστού, ώστε να προτείνει την αποτελεσματικότερη θεραπεία για την δική σας περίπτωση.

Μπορεί να έχω Περιοδοντίτιδα χωρίς να έχω κανένα σύμπτωμα?

Το πρώτο στάδιο της Περιοδοντίτιδας είναι η ουλίτιδα που συνήθως συνοδεύεται από ελάχιστη ή ίσως και καμία ενόχληση. Κάποιες φορές ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί η Περιοδοντίτιδα είναι κατόπιν εξέτασης των ούλων σας από τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα Περιοδοντίτιδας, αν κάποιος διαθέτει έναν ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες, συνιστάται να επισκεφθεί έναν Περιοδοντολόγο έστω και προληπτικά. Οι σημαντικότεροι παράγοντες προδιάθεσης για την περιοδοντική νόσο είναι: το κάπνισμα, ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, υπάρχον ιστορικό περιοδοντίτιδας στην οικογένεια κ.α.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ακόμα και αν δεν έχουμε περιοδοντίτιδα, ο ασφαλέστερος τρόπος για να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών και των ούλων μας είναι να βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα, να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε μέρα και να έχουμε τακτικούς καθαρισμούς ανά 6 μήνες

‘Εχω περιοδοντίτιδα. Τί συμβαίνει μετά?

Αν πρόσφατα διαγνωσθήκατε με Περιοδοντίτιδα, είναι πολύ φυσικό να έχετε αρκετές απορίες σχετικά με το ποια θα είναι η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι παγκοσμίως οι Περιοδοντολόγοι συνιστούν η περιοδοντική θεραπεία να είναι η λιγότερη επεμβατική και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική.

Το πρώτο βήμα για καλή στοματική υγεία αποτελεί πάντα η σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Αυτή περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως (πρωί-βράδυ) και χρήση οδοντικού νήματος ή/και μικρών μεσοδόντιων βουρτσών μία φορά κάθε μέρα. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην πρόληψη των περιοδοντικών νόσων αλλά και στην έγκαιρη θεραπεία του αρχόμενου σταδίου αυτών, όπως είναι η ουλίτιδα.

Αν η Περιοδοντίτιδα σας βρίσκετε σε πιο προχωρημένο στάδιο, τότε θα χρειαστείτε έναν σε βάθος καθαρισμό των δοντιών αλλά και των ριζών τους που αποκαλείται «Αποτρύγωση/Ριζική Απόξεση». Κάθε επιφάνεια των δοντιών και των ριζών καθαρίζεται προσεκτικά έτσι ώστε να απομακρυνθούν τόσο η οδοντική πλάκα και τρυγία (πέτρα) όσο και τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί εκεί μαζί με τις τοξίνες τους. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η «Αποτρύγωση/Ριζική Απόξεση» μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων και έτσι να συντελέσει στην αποτελεσματική μείωση της φλεγμονής που αυτά προκαλούν στα ούλα. Η «Αποτρύγωση/Ριζική Απόξεση» αποτελεί ως επί το πλείστον το πρώτο βήμα της περιοδοντικής θεραπείας και για τους περισσότερους ασθενείς δεν απαιτούνται περαιτέρω θεραπευτικές ενέργειες παρά μόνο συντήρηση του αποτελέσματος.

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, ο Περιοδοντολόγος σας μπορεί να συστήσει και αντιβιοτική κάλυψη παράλληλα με την «Αποτρύγωση/Ριζική Απόξεση». Λόγω όμως της άυξησης του κινδύνου ο οργανισμός σας να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με την συχνή χρήση αυτών, συνταγογραφώνται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη. Κάποιες άλλες φορές, αντιβιοτικά μπορεί να τοποθετηθούν τοπικά στις σχισμές (θυλάκους) των ούλων, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην μέιωση των μικροβίων, χωρίς όμως τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στο μέλλον.

Αν πάλι τα δόντια σας δεν κλείνουν αρμονικά, τότε ίσως χρειαστείτε «εξομάλυνση της σύγκλεισης», δηλ. του τρόπου που δαγκώνετε. Με την διαδικασία αυτή οι δυνάμεις κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλα σας τα δόντια και δεν υπάρχουν περιοχές που φορτίζονται περισσότερο όταν τρώτε ή μιλάτε, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα περιοδοντική φλεγμονή.

Έπειτα από ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων μετά το πέρας της «Αποτρύγωσης/Ριζικής Απόξεσης», θα πρέπει να επισκεφτείτε ξανά τον Περιοδοντολόγο σας για να μπορέσει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα και να αποφασίσει αν περαιτέρω χειρουργική θεραπεία είναι αναγκαία. Εφόσον περαιτέρω θεραπέια δεν απαιτείται, θα μπείτε σε φάση συντήρησης του αποτελέσματος η οποία περιλαμβάνει συχνούς επενελέγχους ανά 3-4 μήνες. Οι επανέλεγχοι αυτοί είναι πιο ενδελεχείς από τους απλούς 6μηνιαίους καθαρισμούς και σκοπό έχουν να διατηρήσουν την υγεία των δοντιών και των ούλων σας.

Χειρουργική Περιοδοντική Θεραπεία

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, όταν η «Αποτρύγωση/Ριζική Απόξεση» δεν είναι αρκετή για να ελέχξει την περιοδοντική φλεγμονή, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Ενώ σε κατάσταση υγείας, τα ούλα και το οστό περιβάλλουν σφιχτά και στηρίζουν τα δόντια, όταν αναπτύσσεται φλεγμονή, τα ούλα πρήζονται και το οστό υποχωρεί με αποτέλεσμα την δημιουργία θυλάκων. Αν μάλιστα το οστό υποχωρήσει αρκετά, τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, προχωρούμε στην χειρουργική θεραπεία που σκοπό έχει να μειώσει το βάθος των θυλάκων και τα μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα σ’αυτούς. Κάποιες φορές είναι εφικτή και η αναγέννηση του οστού που χάθηκε λόγω της περιοδοντίτιδας με την βοήθεια οστικών μοσχευμάτων. Σε περιπτώσεις πάλι που τα ούλα έχουν υποχωρήσει, μοσχεύματα ούλου χρησιμοποιούνται και μεταφέρονται συνήθως από τον ουρανίσκο στις περιοχές που οι ρίζες των δοντιών έχουν αποκαλυφθεί.