Προληπτική Οδοντιατρική

Με τις άφθονες, την σημερινή εποχή, πηγές πληροφοριών που μας κατακλύζουν δεν θεωρείται πια αποδεκτό το παλαιότερο γνωστό ρητό «αν δεν πονέσω δόντι, δεν πάω στον οδοντίατρο»!!! Η πρόληψη προς αποφυγή προβλημάτων είναι πια η σημερινή φιλοσοφία μας στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Η προληπτική οδοντιατρική ξεκινάει από τις πολύ μικρές παιδικές ηλικίες, αφού η πρώτη επίσκεψη των μικρών ασθενών μας γίνεται πριν από τα 5 χρόνια τους. Σε αυτές τις ηλικίες οι επισκέψεις γίνονται περισσότερο για έλεγχο, ενημέρωση, εκπαίδευση στο βούρτσισμα και φθοριώσεις των δοντιών των μικρών παιδιών και ακόμα περισσότερο για την εξοικίωσή τους με τον χώρο του οδοντιατρείου.

Από την ηλικία των 6 ετών και άνω, που τα παιδιά έχουν στην στοματική κοιλότητα τα πρώτα δόντια του μόνιμου φραγμού, καλό είναι να γίνονται και προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών στους μόνιμους πρώτους γομφίους.

Η πρόληψη συνεχίζεται φυσικά και σε μεγαλύτερες ηλικίες με την μορφή του καθαρισμού δοντιών και ελέγχου τις στοματικής κοιλότητας κάθε 6 μήνες, ώστε να προλαβαίνουμε τυχόν υπάρχουσες αρχόμενες τερηδονικές ή άλλες βλάβες και να μειώνουμε με αυτό τον τρόπο στο έλάχιστο την ταλαιπωρία του ασθενή μας από μεγαλύτερες οδοντικές βλάβες.